Gastronomiske højdepunkter i Kroatien - stor guide

15 May 2016

Nu, hvor vi har fortalt dig om nogle ret dejlige steder i Kroatien, synes vi, det er på tide at fortælle dig lidt om, hvad man kan spise der. Det berømte udtryk, der siger, at du er, hvad du spiser, tvinger os til at gøre vores bedste for at samle alt, hvad vi ved om kroatisk gastronomi og al den madviden, vi har, så du kan få det ekstra, du har brug for, for at få en fantastisk ferieoplevelse.

Vi har lavet nogle højdepunkter til dig, så du ikke går glip af denne lækre del af Kroatien. Efter at landet har været under forskellige kulturelle påvirkninger i mange hundrede år, giver det maden et lækkert og sjovt twist i smagen.

En indlysende og uundgåelig indflydelse er selvfølgelig den italienske. Dette aspekt af det kroatiske køkken er det mest gennemgribende i landet. Da det eneste, der adskiller Kroatien og Italien, er Adriaterhavets overflade, er indflydelsen ikke så chokerende. Den mest indflydelsesrige periode var, da den dalmatiske region i Kroatien blev kontrolleret af Republikken Venedig, som varede i næsten 400 år.

Når du besøger Kroatien, vil det være svært at finde en restaurant, der ikke har mindst én ret af italiensk oprindelse på menuen. Så det er helt normalt, at du finder retter som pizza, forskellige spaghettiretter og risottoretter. De mest berømte risottoretter er blæksprutterisotto, kalverisotto, rejerisotto med hvidvin og hvidløg. Hvis du er så heldig at støde på en restaurant, der er dygtig til at lave ægte traditionelle retter, vil du hurtigt indse, at det helt sikkert er den bedste risotto, du nogensinde vil smage.

De mest almindelige krydderier i det kystnære Kroatien og på øerne er den normale middelhavskrydderiblanding. Men der er bestemt et, der skiller sig ud: I Kroatien er det olivenolie og oliven, der dominerer mange retter. Når man tager en tur rundt på øerne, lægger man hurtigt mærke til de store gårde med oliventræer. Den olivenolie, man får ud af det, er noget af det bedste, man kan finde. Den er en lækkerbisken i sig selv, men når den kombineres med den rigtige mad, eksploderer den i smag.

Ligesom olivenolie er blevet produceret i en evighed i Kroatien, er salt det også, og derfor vil du helt sikkert bemærke, at kroatisk mad er meget salt og aromatisk i smagen. Hvis du har mulighed for at smage den ægte kroatiske olivenolie, må du ikke springe den over - den er superlækker.

Og selvfølgelig kan vi ikke springe fisk og skaldyr over. "Havmad" er en meget vigtig del af den kroatiske kulinariske verden, især langs kysten. Du finder frisk fisk og skaldyr overalt, fra østersbarer til fiskerestauranter. Favoritretterne er forskellige grillede fiskesorter som tunbøf og gylden parry, blæksprutte, blækspruttesalat, muslinger og andre skaldyr. Ansjoser er noget, man spiser til frokost med brød og et stænk olivenolie, selvfølgelig.

Den delikatesse, der får dig til at smile, hver gang du tænker på den, er Pag-ost. Før hvert måltid serveres der normalt en skål med brød, røget skinke og ost i Kroatien. Blandt alle de kroatiske oste er den mest eftertragtede og berømte Pag-osten fra den lille ø Pag nær Zadar. Definitionen på denne delikatesse er, at det er en hård fåreost, der fremstilles på Pag, men denne definition kommer ikke i nærheden af at indfange essensen af delikatessen.

Osten er unik takket være øens ry som et center for saltproduktion. Intense vinde, der blæser der, spreder øens saltstøv på alt, inklusive vegetationen. Det er grunden til, at den eneste originale Pag-ost kan komme fra får, der bor på øen, og det er også grunden til, at osten er så meget, meget god.

En kødret, der er meget berømt i Kroatien, er "Pashticada", som er den hellige gral i dalmatisk-kroatisk madlavning. I Dalmatien tilberedes dette oksekød med en meget speciel sauce. Retten kaldes ofte Dalmatinska pašticada, dalmatisk grydesteg eller bare som kødgryde. Tilberedningen tager lang tid, og oftest serveres den med gnocchi. Hvis du befinder dig i Split, kan du besøge restauranten FIFE, som laver pashtcada vidunderligt lækkert til en meget billig pris.

Hvad vinen angår, må du ikke gå glip af at smage de oprindelige kroatiske vinsorter! Inde i landet er de mest berømte vinsorter Chardonnay, hvid og grå Pinot, Shkrlet og Grashevina. I Istrien finder du Merlot, Mushkat og Vrbnicka Zlahtina. I Dalmatien finder man vidunderlige vinsorter som Babic og Plavina i Primosten, Merlot i Drnis, Debit/Poship og Grk på Korcula, hvid Vugava og rød Plavac på Vis, Stina på Brac og sidst men ikke mindst vores favorit Plavac og Bogdanusa på øen Hvar. Den berømte dessertvin hedder Proshek.

En ting, der ikke må glemmes, er den kaffekultur, kroaterne har. Man opdager hurtigt, at de fleste kaffebarer er overfyldte med mennesker, og det bliver meget nemt at falde i det tempo, der kaldes "FJAKA". Fjaka er, når man sidder i solen og drikker sin kaffe og spiser lækre kroatiske desserter som fritule, rozata og andre kager efter mottoet "every little thing's gonna be alright". Kaffen, der serveres på de fleste kaffebarer, er espressokaffe med eller uden mælk.

Hvis du vil have en usædvanlig oplevelse, så prøv "Dinner in the Sky" i Split!

Octopus-salad-and-anchovies.jpg.webp
Risotto.jpg.webp
Pasticada.jpg.webp
Pag-cheese.jpg.webp
Oysters.jpg.webp
Traditional-Croatian-dish.jpg.webp